laupäev, 20. veebruar 2010

Sild Kwai jõel


No näed, ühe päeva jooksul vaadata ära kaks sarnast filmi. No-lifer. Aga see selleks, teisena oli siis täna kavas 1957. aasta film The Bridge On The River Kwai. Rääkis samuti II ilmasõja aegsetest sõjavangidest (nagu Stalag 17), taas oli ühes peaosas William Holden (nagu Stalag 17), aga seekord oli tegevuspaigaks Birma ning põhiosas brittide kannatused. Kui Stalag mängis traagika ja absurdi kontrastile, mistõttu oli seda raske pahatihti omaks võtta, siis Kwai oli kriipsuke tummisem ja nalja siin ei tehtud.
Sisu siis selline, et tuuakse suur hulk brittidest sõjavange sillaehitusele. Algul keeldub ohvitser neid juhtimast ja seetõttu silla ehitus venib täielikult, ent lõpuks saab mehes võitu brittide au ja "ehitame nii, et saja aasta pärast ei mäletataks seda silda kui orjade ehitatut, vaid kui briti sõdurite tehtut". Nii ongi korraga tublid britid ja jaapanlased käsikäes silda ehitamas. Kriitikud olla öelnud, et kui oleks tegelikult selline ohvitser olnud, siis oleks ta ilmselt kiirelt kõrvaldatud, aga filmis ehitati sild vapralt isegi valmis.
Filmile tuli omal ajal hunnik Oscareid, vist seitse ja ausalt öeldes on ka aru saada, et mille eest tuli. Edasimineks mõne aasta taguse Stalagiga oli ülivõimas ja seetõttu soovitan seda filmi ka vaadata. Häbiga pean tunnistama, et film püsis kõvakettal tublilt üle aasta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar